Waarom visie zo belangrijk is voor je bedrijf

Somsrodelampmettekst moet je duidelijke afspraken maken met jezelf om verder te komen. Afgelopen maand heb ik dat gedaan. Weliswaar in mijn privé situatie, maar het heeft mij weer laten inzien dat je vanuit een overtuigende visie makkelijker een beslissing neemt die je verder brengt. Dit geldt zeker ook voor je eigen bedrijf. Dus daarom eerst iets over mijn ervaring.

(Heb je geen zin in onderstaand privé gedoe, begin dan direct bij de eerst vetgedrukte zin) Ik heb twee zoontjes die op een school zitten die goed is aangeschreven. Mijn oudste zoontje is al een tijd niet gelukkig op school en ik raakte er steeds meer van overtuigd dat de leermethode die gebruikt wordt niet bij hem past. Ik besloot daarom op zoek te gaan naar een andere school. Het was voor mij duidelijk dat het geen school zou zijn met net weer een ander aandachtspunt of methode, maar een school met een hele andere visie op onderwijs. Ik had geen idee of het zou bestaan.
Voor mijn zoektocht nam ik mij 3 dingen voor:

  1. Ik kijk alleen vanuit de behoeften van mijn oudste zoontje. Dat betekent een school die uitgaat van de ontwikkeling van het individuele kind, dat is waar zijn talent het best tot zijn recht gaat komen.
  2. Ik ga er met open vizier in. Ik laat mij niet leiden door vooroordelen van mezelf en meningen van anderen over wat een ‘goede school’ is.
  3. Alles is mogelijk (ook verhuizen)

In nog geen maand tijd ben ik in een totaal nieuwe onderwijswereld beland en heb ik een mindshift doorgemaakt over wat goed onderwijs is en wat niet (voor mijn oudste zoontje in ieder geval). Mijn zoontje heeft proefgedraaid op een nieuwe school en begint na de meivakantie op een school waar hij dolgelukkig is. Een school die bij menigeen vraagtekens oproept en die in een andere situatie waarschijnlijk nooit op mijn wensenlijstje had gestaan.

Ja we zijn erg blij met deze keuze en Nee ons leven is er niet makkelijker op geworden. Wij moeten nu naar twee scholen ver weg van elkaar. We zijn maandelijks veel extra geld kwijt. Een bedrag waarvan we niet met 100% zekerheid kunnen garanderen of wij dit tot het einde van zijn basisschoolperiode kunnen blijven betalen. En toch weet ik dat dit de allerbeste keuze is die we nu hebben kunnen maken.

Wat zegt dit nu over fotografie en marketing?
Ik hoor veel fotografen de wens uiten dat ze meer vrij werk willen doen, meer opdrachten, liefst vrije opdrachten, boeken maken en exposities. Vaak wil dat allemaal niet zo lukken. Meestal komt dat omdat het ontbreekt aan een visie vanuit eigen kracht en overtuiging. Een visie die ervoor zorgt dat je keuzes gaat maken. Daarbij moet je angsten en overtuigingen los laten om je te kunnen focussen op dat wat je echt wilt.

Jezelf zichtbaar maken en onderscheidend zijn van de rest heeft te maken met een overtuigende visie vanuit jezelf. Fotografen die zichzelf op een bepaalde manier in de markt zetten, niet omdat dat is waar ze goed in zijn en wat ze willen, maar omdat ze denken dat daar nog het meest te ‘halen’ valt, hebben het zwaar. Maar ook fotografen die alleen doen wat ze zelf willen zonder daarbij aansluiting te zoeken met de markt lopen vaak tegen een muur.

Een ‘droombedrijf’ dat alleen maar bestaat uit dagen die zich kenmerken door flow en geluk bestaat niet. Vanuit een overtuigende visie heb je drive, inzet en lef nodig om je te kunnen focussen op dat wat je graag wilt. Vervolgens ga je aansluiting zoeken bij de wereld om je heen: de markt. Waar kom jij het beste tot je recht, welke aanpassingen moet je doen zodat je je vak professioneel kunt uitoefenen. Vanuit een visie is het veel makkelijker focussen, ook als je daarbij zaken op je pad tegenkomt die niet ideaal zijn.

Onderneem jij stappen vanuit een overtuigende visie?
Maak je deze visie ook zichtbaar voor je klanten? Of ben je bezig, maar is het niet zo duidelijk waar je naartoe beweegt. Heb je misschien het gevoel dat het vanzelf wel een keer gaat komen?

Meestal is er meer voor nodig, een innerlijke besef dat het echt anders moet. Dat gaat verder dan de wens uiten dat je het anders wilt. Dat is het moment waarop je afspraken met jezelf kan maken die ervoor zorgen dat je iedere dag een stap zet in de goede richting.

Welke afspraken ga jij met jezelf maken?

Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>