Hoezo “Not done”?

foto Jacqueline Dersjant
In gesprekken met fotografen komt soms naar voren dat een mening opgedaan op de foto-academie nog lange tijd als een soort van boos oog blijft meekijken. Zo leren studenten van de foto-academie dat fotos’ van bruiloften, kinderen en dieren “not done” zijn. Aanzien binnen de wereld van fotografie kun je behalen op veel terreinen, maar zeker niet op één van deze vlakken.Gelukkig zijn er ook fotografen die dit “idee” achter zich hebben kunnen laten. Zij willen de wereld laten zien, dat er ook eer te behalen valt met deze vormen van fotografie.

Fotografe Jacqueline Dersjant is daar een goed voorbeeld van. Jacqueline is een bruiloftsfotograaf. Ze behoort bij de top van Nederland. Is meerdere malen genomineerd en heeft prijzen gewonnen voor haar fotografie. Ik houd enorm van haar journalistieke stijl.

Na haar afstuderen bleek Jacqueline voor veel vormen van fotografie talent te hebben. Toch was ze ervan overtuigd dat ze een keuze moest maken voor een richting om zich te kunnen onderscheiden. Die keuze begon vorm te krijgen toen zij een huwelijk van vrienden fotografeerde. Iemand stapte op haar af en zei; “Ik zie jou de hele dag hier stralend rondlopen” Dat was het moment waarop Jacqueline besefte dat ze dit stiekem ontzettend leuk vond om te doen.

Alle waarschuwingen ten spijt over hoe saai het fotograferen van huwelijken op den duur zou worden, is ze zich gaan vestigen als bruidsfotograaf. Toch begon ze heel rustig aan, bang om snel verveeld te raken. Dat gebeurde niet. Nu vele jaren later wordt het werk eigenlijk alleen maar interessanter.

Inmiddels doet ze geen shoot meer alleen, maar ook op andere vlakken heeft haar werk zich uitgebreid. Jacqueline is gevraagd om de Fearless conferentie naar Nederland te halen. De Fearless conferentie komt uit Amerika en richt zich op de top bruidsfotografen in de wereld. Fotografen die streven naar onderscheidende, originele bruidsfotografie en daarmee uitstijgen boven de standaard. Het is voor haar een grote eer dat ze hiervoor gevraagd is.

Wat maakt Jacqueline als fotografe zo aantrekkelijk?
foto Jacqueline Dersjant

Ik heb Jacqueline gevraagd waarom zij denkt dat ze zo succesvol is. Hieronder deelt ze haar bevindingen. Ook als je geen bruiloftsfotograaf bent kun je deze tips inzetten voor je eigen praktijk.

  • Maak een keuze voor één vorm van fotografie met een eigen stijl waarbij je een specifieke doelgroep aanspreekt en wordt daar heel goed in.
  • Netwerk veel en ga uit van ‘geven’ in plaats van ‘halen’. Wat kan jij iemand anders geven? Een contact, een tip, advies. Als je onvoorwaardelijk geeft en niet direct verwacht dat er iets voor terugkomt dan zal je zien dat mensen aan je denken wanneer het nodig is.
  • Als belangrijkste en grootste PR tip geeft ze mee: Geef altijd een diashow tijdens het feest. Het bruidspaar en de gasten vinden het geweldig en dit is voor Jacqueline de beste manier om haarzelf zichtbaar en onvergetelijk te maken. Het is ook heel fijn om direct de reacties van de mensen te zien en te horen. Dat zegt zoveel meer dan een enthousiaste mail.
  • Werk samen met andere fotografen die hetzelfde beogen. Het zorgt ervoor dat je scherp blijft, grotere projecten aankunt maar ook dat je zichtbaarheid groter wordt. Jacqueline is eigenaar van http://www.shootinq.com een samenwerkingsverband van bruidsfotografen die die staan voor hoge kwaliteit van de bruidsfotografie. Samenwerken betekent ook dat je af en toe als extra fotograaf meegaat met een andere fotograaf, dat is ontzettend leerzaam en je kunt zonder risico eens iets nieuws uit proberen.
  • Doe mee aan wedstrijden. Hierdoor ga je kritischer naar je eigen werk kijken. “Als ik een selectie wil maken kom ik wel eens tot de ontdekking dat ik al een tijd niet meer een foto heb gemaakt die er echt uitspringt. Ik moet er dan dus voor gaan zorgen dat die er wel gaat komen”
  • Probeer altijd te verrassen. Doe meer dan ervan je verwacht wordt.

foto Jacqueline Dersjantfoto Jacqueline Dersjant

 

 

 

 

Benieuwd naar meer werk van Jacqueline Dersjant?
Kijk op http://www.phtgrphr.com/

Deel op Facebook

Comments are closed.