Goede voornemens die wel werken!

zwevende vrouwHet enige voornemen dat ik ieder jaar weer heb, is dat ik niet aan goede voornemens doe. Tenminste dat dacht ik. Tot deze week. Toen besefte ik me dat ik wel degelijk goede voornemens heb. Ik noem het alleen anders.

Aan het begin van het nieuwe jaar voelt het altijd alsof ik mijn jaar moet regisseren. Net alsof ik dat later in het jaar niet meer kan doen. Onzin natuurlijk, maar het zorgt er wel voor dat ik de tijd neem om me weer eens te focussen op waar ik naartoe wil. Ik stel dan mijn doelen en deel ze vervolgens op in zo klein mogelijke stapjes. Eigenlijk gewoon ‘goede voornemens’ dus, maar naar mijn idee veel minder vrijblijvend. Ik maak de acties zo klein dat de eerste stappen op weg naar het doel goed te doen zijn.

Ook zonder het hebben van de kleine stappen zal je in beweging zijn en dat kan je al het idee geven dat je goed bezig bent. Maar eigenlijk houd je jezelf voor de gek. Het is alsof je je vrienden wilt ontmoeten op een bijzondere plek (je goede voornemen) maar je hebt niets met ze afgesproken. Je pakt het meest comfortabele vervoermiddel maar je weet niet waarheen. Je reis verloopt zoals je van een reis mag verwachten met tegenslagen en hoogtepunten. Maar de kans dat je je vrienden nog zult ontmoeten is vrijwel uitgesloten.

Doelen hebben betekent ook dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor die doelen. Jij bent de enige die ervoor kan zorgen dat je je doelen ook gaat halen. En dat is best angstig. Als je een droom hebt en je zet die droom om in concrete doelen met kleine stappen dan wordt pas duidelijk dat het behalen van die droom niet altijd eenvoudig is. Zolang je blijft dromen, zonder concreet te worden kun je blijven dromen. ‘Niets lekkerder dan dat’

Ok ok ik zal niet helemaal de brave Hendrik uithangen, want ook ik stel wel eens vage doelen en verzuim dan om er acties aan te koppelen. Maar ik probeer mezelf iedere keer weer te verleiden tot het zetten van de eerste kleine stapjes. Want die kleine stappen zijn cruciaal om je doel te kunnen halen.

Hoe doe jij dat voor jouw fotografie praktijk? Stippel jij ook een heldere bestemming uit en plan je hoe je daar gaat komen? Of heb je vage dromen en grote doelen en verwacht je dat deze onderweg wel bereikt zullen worden?

Dit kan je helpen je doelen en stappen concreet te maken:
Houd je plan kort! Formuleer of verbeeld het zo dat het aantrekkelijk voor je is en makkelijk leesbaar. Stel je jezelf 2 vragen:
1.    Waar sta je nu
2.    Waar wil je naartoe

Kijk naar het aantal klanten die je nu hebt en die je volgend jaar wilt hebben. Doe dat ook voor je omzet, maar ook voor hoe tevreden je klanten zijn. Kijk welke zaken nog meer belangrijk voor je zijn en zet ze om in doelen.

Maak je doelen meetbaar. Dus niet ik wil volgend jaar meer opdrachten maar ik wil volgend jaar 5 nieuwe opdrachtgevers.

De volgende stap is bepalen hoe je daar gaat komen. Maak de stapjes klein. Je hoeft niet te beginnen met het bellen van onbekende potentiële opdrachtgevers. Je eerste stap kan veel kleiner zijn. Vraag bijvoorbeeld aan je netwerk of zij nog mensen kennen uit jouw doelgroep met wie jij eens een gesprek mag hebben. Een stap die veel makkelijker, leuker en effectiever is. Werk iedere dag in kleine stapjes aan je grotere doel. Zo is je kans van slagen groter dan als je in 1 keer een grote stap wilt zetten.

Ik wens je veel kleine stapjes toe in 2013!

Deel op Facebook

Comments are closed.